Gripenberg, Lennart Ole

f. 9.5.1931
d. 19.11.2021

Agronom Lennart Ole Gripenberg var yngsta sonen till Harriet (född Stigzelius) och Ole Gripenberg. Lennart gick i Tölö Svenska Samskola som sina bröder, och blev student år 1949. Han studerade vid Helsingfors Universitet och utexaminerades till agronom 1955. Under sin arbetskarriär jobbade han på Lepaa plantskola (Stjärnsund) som lektor, Gripans trädgård som över trädgårdsmästare, Harviala plantskola som avdelningschef och till sist som disponent på A.Ahlström Oy Norrmark och Kauttua bruk. Efter sin pensionering blev han ”logistikdirektör” på hustrun Elisabeths Oy Libekka Ab.

Lennart var en aktiv samhällsmedborgare och var bl.a. sekreterare i Industriagronomerna 1960–1990, medlem av Norrmark kyrkofullmäktige 1971–1978 och 1983–1985, ordförande i Norrmark kommunfullmäktige 1985 - 1988 och 1991–1992. Han var aktiv i bl.a. Satakunnan maanpuolustusyhdistys och som kontrollant i Föreningsbanken på Norrmark. Han var medlem i SKR fonden för Satakunta 1987–1995, aktiv inom Svenska klubben och Akademisk afton i Björneborg och efter flytten till Helsingfors på Svenska klubben i Helsingfors, Släktföreningen Gripenberg, Stiftelsen Anna och Lennart Gripenberg. Han var med i Strömmingsakademin som blev allt viktigare för honom, med Strömmingsakademin firade han sin 90 årsdag på Savoy.

Han var även Rotaryan i själ och hjärta, och jobbade bland annat aktivt för att samla in pengar för poliovaccinering i världen. Året som Rotary Governor 1993–1994, innebar långa händelserika resor kring världen tillsammans med hustrun Elisabeth. Han var Rotarymedlem i 60 år och fyllde 90 år samma år som hans Rotaryklubb fyllde 90. Tyvärr kunde han inte delta i festligheterna från sin sjuksäng.

Lennart var major i reserven och hade ett stort intresse för försvarsfrågor.

Uddebo, familjens sommarställe i Sääksmäki vid Våno strand, var alltid en kär plats där hela familjen – som ständigt blev större – samlades för gemensamma fester. Då hörde även vattenskidåkning till programmet. Lennart var över 60 då han första gången provade på denna sport med fin framgång. På Uddebo njöt han mest av att röja, flytta stenar och stubbar, klippa gräs och segla med trissjollen, samt utfärder med Maria båten. Lennart var alltid färdig för äventyr. Han älskade båt- och bilfärder, att rida med oss på Norrmark eller skida i Lappland. Under Norrmarktiden var han med om att importera Aronia-bärbusken till Finland, och där gjordes även stora provodlingar. 

Lennart var mycket intresserad av släkt- och krigshistoria. Han skrev rent och publicerade flera kompendier om brevväxling vid fronten mellan sina svärföräldrar och mellan hans mor och hans bror, och även brevväxlingen mellan hans farfar senator Lennart Gripenberg och dennes dotter.

Lennart gifte sig 11.12.1955 med Elisabeth von Konow som dessvärre avled 2020. De fick fyra barn tillsammans i ett händelserikt långt och lyckligt äktenskap.

Lennart var en riktig gentleman och han lärde det vidare till barnbarnen. Han älskade att ha alla samlade, samtidigt som han kunde sitta i soffan med en bok och ändå aktivt lyssna på det som pratades omkring honom. För honom var det även viktigt att se alla människor i alla situationer, han ville att man skulle känna sig välkommen.

Lennart träffade Nilla våren 2021 efter Elisabeths död. En ny gnista i livet tändes och våren och sommaren 2021 var en mycket aktiv period med många olika äventyr. Många av oss samlades även på Langö på kräftskiva i strålande sol. I början av september var det dags att sätta Uddebo i vintervila och pappa Lennart var aktivt med och ledde arbetet med omsorg. Följande dag snubblade han hemma på en stege.

Lennart Gripenberg avled 19.11.2021 efter kort tids sjukdom på Malms sjukhus i Helsingfors. Vi saknar vår pappa, vår trygghet, vårt uppslagsverk, vårt historielexikon men framför allt en person med stort hjärta och omsorg av sina närmaste. Lennart sörjs främst av sina fyra barn med familjer och kärbon Nilla Creutz

 

Nicole Gripenberg Slotte
Susan Wahlberg
Micaela Väre
Berndt Gripenberg