F. 14.5.1916
D. 16.6.2003
Vår tids största filosof Georg Henrik von Wright är borta. Han avled den 16.6.2003 i 87 års ålder. Han var född den 14.5.1916. Vid sitt frånfälle efterlämnade han ett tomrum både i den internationella filosofin och inom den intellektuella debatten i Finland, som ingen annan kan fylla. Framför allt var han en auktoritet utan like, trots att han själv föredrog att leva ett vardagligt liv.
Professionellt är han känd som skarp pionjär inom den logiska analysen. Han samarbetade med bl. a. Moore och Wittgenstein under åren som professor i Cambridge. Med tiden fick han allt fler anbud från USA och var professor vid flera amerikanska universitet. Intellektuellt blev von Wright påverkad av både Vietnamdebatten i USA och studentrevolterna i Europa. Han gav ut boken ”Explanation and Understanding” år 1971. Den innebar för von Wright att hans filosofiska intressen vändes från en utpräglat logisk-analytisk riktning till en hermeneutiskt betonad filosofi. Han säger själv att han vid den tidpunkten blev intresserad av bl. a. marxismen och den kritiska teorin i Frankfurtskolans anda. I en intervju i SFV-kalendern 1993 säger han så här:
”Det var först på 60-talet som jag vaknade upp till en större medvetenhet om den (samhällets radikalisering). Och det skedde nog mycket tack vare det att jag så ofta på den tiden var i Amerika. Vietnamkriget engagerade de intellektuella där på ett helt annat sätt än vad som skedde här, åtminstone i början. Det kom att påverka min egen utveckling väldigt mycket.”
von Wrights vändning från den logiska analysen till hermeneutiken inspirerade tusentals forskare överallt i världen att göra på samma sätt. Med ens blev hermeneutiken omåttligt populär.
På hemmaplan skrev von Wright populärvetenskapliga artiklar kring vitt skilda ämnen. Flera av dem gavs ut i boken ”Tanke och förkunnelse” som blev en bestseller i Finland och Sverige. Han lät sig intervjuas om olika samhällspolitiska skeenden och fenomen och blev den vägen känd som en skarp kritiker av bl.a. marknadsekonomin, korporatismen och EU (som han betraktade som en alltigenom ekonomisk konstruktion) medan han starkt lyfte fram humanismen. År 1978 gav han ut boken ”Humanismen som livshållning” där han trots alla faustiska varningar skisserade en lycklig framtid för människan. 1986 utkom boken ”Vetenskapen och förnuftet” och 1993 ”Myten om framsteget”. Båda var dock i hög grad sammanställningar av hans tidigare linjedragningar inom den logiska empirismen och hermeneutiken.
I Finland var von Wright professor vid Helsingfors universitet fram till 1961 då han blev ledamot av Finlands Akademi. Han var kansler vid Åbo Akademi 1968–77 och skötte därtill flera gästprofessurer. von Wright trodde på fristående utbildningsformer, som folkhögskolan. Så här sade han i SFV-kalendern 1993:
”Jag har själv en stark folkhögskoleupplevelse. Det var när jag förberedde och genomförde en föreläsningsserie för Geijerskolan i Ramsäter i Värmland. Det var en oförglömlig upplevelse. Min föreläsningsserie där resulterade i en bok med namnet ’Logik, filosofi, språk…’ När jag skrev den var jag på höjdpunkten på min filosofiska bana. Jag hade då den bästa kringsynen av det som rörde sig i tiden. Jag försökte sedan popularisera allting så långt som möjligt. Lätt var det inte, men utmanande. Vetenskap och populär folkbildning går att kombinera, märkte jag.”
Med Georg Henrik von Wrights bortgång försvann en sann rese från vår kultur.
CHRISTOFFER GRÖNHOLM