Wiklund, Håkan

f. 19.11.1940
d. 21.11.2022

I november 2022 nåddes vi av sorgebudet att läraren Håkan Wiklund i Kronoby gymnasium och högstadium hade avlidit 82 år gammal. Håkan var född på Kyrkbacken i Karleby och bodde sedan i Öja i Karleby. Han var filkand från Helsingfors universitet med huvudinriktningen zoologi. Efter kortare vikariat i  Helsingfors och Vasa kom han att från år 1977 fram till sin pensionering år 2000 verka som lärare i Kronoby. Han var mycket omtyckt av kolleger och en ovanligt hjälpsam och givmild person. Som lärare har det sagts att han sällan hade ordningsproblem under lektionerna.

De som kände Håkan vet att han var en man som gick sina egna vägar. Han var en man med övertygelser och en stark kristen tro. Han var mycket kunnig, beläst inom många områden, allt från botanik, ornitologi, skapelse och evolution till genetik och geografi och delade gärna med sig av sina kunskaper, inte endast som lärare utan också i samtal. Det var ofta fascinerande för mig att diskutera med Håkan. Han visste något om det mesta. Han var också en samlare. Hemma på sin gård i Öja växer över 30 olika slag av träd som Håkan planterat. Trädfröna hade han skaffat sig från olika delar av världen. Han läste en hel del och hans bibliotek består av otaliga hyllmetrar. Håkans kristna tro tog sig uttryck inte endast i åsikter utan fram för allt i generositet och hjälpsamhet, vilket många av oss var föremål för. 

Håkan och jag gjorde många resor i hans bil för att se på fåglar men också på en hjälpsändningsresa till Lettland. Jag tror att vi körde omkring 10 000 km i hans transportbil, där Håkan helst övernattade, i stället för att övernatta på hotell eller hos vänner.

Håkan tyckte om att köpa upp gamla saker såsom verktyg och ge bort till olika slag av välgörenhet. Under många timmar i bilen hölls många diskussioner om allt från fåglar till kristen tro, skapelse och evolution. Håkan var ingen evolutionist utan redogjorde gärna för den som ville lyssna, varför han på vetenskapliga grunder tog avstånd från evolutionsteorin. Ännu när jag besökte honom på ett av de boenden han bodde på de sista åren, kunde han berätta för de andra invånarna hur han såg på saker och ting. 

Håkan dog endast någon månad efter att hans ett år äldre syster dog och ett knappt år efter att hans mor gick bort, över 100 år gammal. Genom Håkans bortgång gick en ovanlig person bort, som länge kommer att finnas kvar i våra tankar och minnen. 

Jan Nygård 
pastor i Karleby och fågelskådarkamrat.