Dolivo, Georg

f. 9.2.1945
d. 2.2.2023

Den mångsidiga kulturpåverkaren, regissören, sångaren och entertainern Georg Dolivo avled i 77 års ålder den 2 februari efter en längre tids sjukdom.

Dolivo nådde tidigt nationellt kändisskap som medlem i underhållnings­kvartetten Kivikasvot, som bestod av fyra kamrater från reservofficersskolan i Fredrikshamn: Georg Dolivo, Ismo Sajakorpi, Matti “Fredi” Siitonen och Ilkka Hemming. Efter några framträdanden år 1965 fick de första gången visa sina talanger i tv år 1966 i programmet Ihan totta. Kvartettens egna program startade i Reklam-tv år 1969, och under sex år fram till den sista sänd­ningen 1975 hörde Kivikasvot till de mest sedda tv-programmen i Finland: sändningarna kunde samla upp till 2,5 miljoner tittare per program – siffror som i dagens splittrade mediefält låter nästan ofattbara.

Dolivo hade fått inspiration till Kivikasvots humoristiska sketcher från sina besök i USA, och han skrev också många sånger och texter för gruppen. Kivikasvots största musikhit Tankeros Love – även kallad Made in Finland – var ändå skriven av Ismo Sajakorpi. 

Efter ett uppehåll på några år efter att tv-showen slutat, fortatte gruppen samarbetet med separata tv-program och kortare serier, vilket kulminerade i en 30-års jubileumsshow år 1996. Men då hade Georg Dolivo redan hunnit flytta sitt huvudintresse till teatern. Efter ett tvåårigt engagemang på stads­teatern i Helsingfors blev han teaterchef på Åbo Svenska Teater från 1984, och från 1987 chef för Svenska Teatern i Helsingfors – en post han skulle inneha i nio år.

På Svenska Teatern lämnade han ett starkt avtryck genom att bredda och föryngra repertoaren. En av de mer betydande insatserna blev techno­musikalen HYPE från år 1994, en storsatsning som spelades 218 gånger, och som väckte stort nationellt intresse långt över språkgränsen. Vissa har beskrivit HYPE som en avgörande generationsupplevelse för de unga som växte upp i en tidsanda präglad av den djupa ekonomiska recessionen som drabbade Finland i början av 1990-talet.

Även språkligt var Dolivo en mångkonstnär, både som scenaktör och som sångare; YLE Arenan har några fina exempel. I en tv-intervju med Ralf Friberg med anledning av utnämningen till Åbo Svenska Teater berättade Dolivo att han först lärt sig ryska, sedan svenska, sedan engelska, och därefter finska. ”De har alla gått ihop till en råddigågga”, berättade han skrattande.

År 1996 bytte Dolivo arbetsplats och blev ordförande för stiftelsen som skulle arrangera kulturåret 2000, då Helsingfors var en av Europas kultur­huvudstäder tillsammans med åtta andra städer. Även här fungerade arrange­mangen som en hoppingivande ljusglimt under ekonomiskt tunga år. Stiftelsen stod för många banbrytande arrangemang och sponsorsamarbeten, vilka fortfarande idag avspeglar sig i Helsingfors framträdande plats som festival- och evenemangsort.

År 2001 blev Dolivo kulturdirektör på viss tid i Esbo. Då tjänsten skulle omvandlas till en tillsvidare tjänst, visade det sig att Dolivo trots fyra år på regissörslinjen i den gamla Finska teaterskolan inte var formellt kompetent – han borde ännu ha slutfört cum laude-studierna i drama. Som den humorist Dolivo var, bekom inte situationen honom alls. Han konstaterade endast torrt att det nu var dags att återvända till skolbänken, och med betydligt mer motivation än att bara bli formellt kompetent. ”Vuxenstudier är ju alltid bra och jag lär mig gärna något nytt. Och om detta får någon ung person att slutföra sina studier, vad är bättre?”

Dolivo verkade också som styrelseordförande för Finlands filmstiftelse åren 2011–2013. Som erkännande för sina insatser till förmån för Esbo stad erhöll Dolivo Esbomedaljen år 2007. 

I omdömena om Gerog Dolivo stiger fram en person som verkade ha en stark förmåga att få olika kulturpersonligheter och även starka egon att samarbeta för en gemensam sak. I en intervju konstaterade Dolivo att även om dörrarna emellanåt smäller, förminskas konflikterna oftast av den glädje man sedan upplever då man åstadkommer något tillsammans. Vesa Nuotio, som blev Kivikasvot-medlem år 1989, beskriver Dolivo som en synnerligen intelligent människa och en charmant konstnär. En framstående kulturens mångsysslare är borta.

Rabbe SandelinFoto: Svenska Teatern