Wilén, Henrik "Hexi"

f. 17.3.1959
d. 9.3.2023

Henrik ”Hexi” Wilén växte upp på Drumsö. Ända till sina sista andetag gav han uttryck för mycket starka känslor för ”Druma”. Han gick i Drumsö svenska samskola. Somrarna tillbringade han med mamma, mostrarna och kusinerna på Högsåra.

Smeknamnet Hexi fick han från ”gårdshockeyn” på Drumsö, då mästar­backen Heikki ”Hexi” Riihiranta i Hfrs IFK var hans stora idol. Klubben stod honom extra nära på äldre dar, då speciellt barnen Jespers och Malins fri­idrotts- och handbollsintresse fick honom att engagera sig i föreningens verksamhet, också som talare på 115-årsfesten.

Den egna aktiva karriären toppade han på handbollsplanerna, som mål­farlig ytter i Dicken och – under studietiden vid Åbo Akademi – i Piffens FM-serielag. En tidig höjdpunkt var då han som 17-åring – och kapten i laget – var med om att lyfta Dicken till FM-serien. Glädjestunden blev för honom ändå ett litet trist minne. ”På grund av att jag inte hade fyllt 18 kom jag inte in på banketten på Piraatti, utan det blev mammas makaronilåda för mig i stället”.

Den episoden blev förstås ett bakslag för sällskapsmänniskan, som trivdes som fisken i vattnet i umgänget med kompisarna, alltid i händelsernas centrum med glada historier, som kryddades av hans förmåga att komma ihåg detaljer med en förbluffande exakthet.

Det sistnämnda var givetvis en tillgång i jobbet som sportjournalist på HBL, där han senare också var ansvarig redaktör för pressklippen och debattsidan. På HBL var han från tidigt 90-tal med i det så kallade Tipsgänget, som nu saknar sin liverpoolfantast stort.

Sportjournalistmatcherna i fotboll mellan Helsingfors och Stockholm blev en tidig koppling till det nordiska och fotbollen för honom den stora hobby­sporten i hans olika nordiska hem, både på plan som aktiv oldboysspelare och på läktaren.

Till personligheten var Hexi en inspirerande handlingsmänniska. Hans nätverk i Norden var mycket stort. Han hade fötterna på jorden och hans snabba, ofta med humor kryddade, repliker kunde avslöja att han inte hade så mycket till övers för överdriven optimism.

Det nordiska samarbetet blev ledstjärnan i hans yrkeskarriär. Han arbetade för att Finland skulle köra sina bopålar allt djupare i den nordiska jorden. Otaliga är de debattartiklar, kolumner, bloggar, rapporter och tal som skapats med Hexis penna.

Pol.mag. Henrik Wilén var generalsekretare för Föreningarna Nordens Förbund FNF i Köpenhamn sedan 2015. Före det var han generalsekreterare för Pohjola-Norden i Finland och direktör för Nordens institut i Finland, Nifin. Han har dessutom arbetat som press- och kulturråd vid Finlands ambassad i Oslo och kulturråd i Stockholm.

Han läste mycket – skönlitteratur, fakta, dikter, olika tidningar och publika­tioner. På köpenhamnskt vis blev cykeln hans viktigaste fortskaffningsmedel. Somrarna efter att han hade fyllt sextio kunde han ses puttra omkring i Pellinge skärgård i familjens nyinförskaffade fiskebåt byggd i furu. Den trygga träbåten ”Karu” blev en symbol för hans kärlek till skärgården.

Hans livsiver bröts abrupt ned av en svår sjukdom.

Henrik Wilén sörjs närmast av hustrun Sonja och vuxna barnen Jesper och Malin och Jespers fästmö Therese.

Thomas Hallbäck
Henrik Stenbäck