f. 9.3.1927
d. 29.8.2023
Bengt Broo finns inte längre i vår krets. Han var 96 år, när han somnade in.
Bengt Broo blev en god lärare för sin bakgrund. Som många andra österbottningar växte han upp i ett hem på landsbygden, i Pörtmossa i Övermark. Han drevs tidigt av uppfattningen att alla unga skulle ges möjlighet till en bra skola, utbildning och yrkesvalsmöjligheter, oberoende av hembygd och bakgrund. Han sökte sig till Nykarleby seminarium för att bli lärare och fostrare av uppväxande unga och blev en mycket medveten försvarare av grundskolans målsättningar.
De första åren var han anställd i Jeppo. Senare i Vasa som svenska skoldirektionens sekreterare och ekonom. Därefter tog han steget ut till Petalax och rektorskapet för försöksmellanskolan, utredningsuppdrag och rektorsuppdrag i försöksgrundskolans högstadium. Det var början på en stor arbetsinsats i området. Man brukar tala om att bygga broar. Jag minns Bengt Broo som byggare av skolor, av undervisning och utrymmen. Han var eftertänksam och undvek stora ord, men jag vill beskriva hans livsgärning med stora ord. Han blev en skolfader i området mellan Malax och Närpes.
Den enträgna satsningen på Petalax som lokaliseringsort för försöksmellanskolan och försöksgrundskolans högstadium och gymnasiet väckte en del stridande känslor, främst i primärkommunen Malax och i Närpes, som hade starka intressen i Pörtom och Korsnäs ifråga om kommungränser och skolor. I Petalax tänjde man sig ordentligt för att vinna denna dragkamp. Typiskt var att Petalax ungdomsföreningslokal kunde användas för gymnasiets behov.
Bengt Broo var inte ensam drivare av lokaliseringarna, han skaffade sig goda medarbetare i området. Hans person var värdefull i skolmyndigheterna och bland politiker på högsta håll, eftersom han var ytterst kunnig ifråga om skollagstiftningen och de politiska målsättningarna för grundskolan och utbildningen i vårt land. Kontakterna till huvudstaden var mycket livliga. Själv deltog jag i många överläggningar, speciellt efter min anställning som kommundirektör i Malax och Bengt Broos som skoldirektör. Han var skoldirektör för Malax-Korsnäs åren 1972 - 1990. Det var en hederssak att upprätthålla finska lågstadieskolan i Kolnebacken i den officiellt svenska kommunen Malax.
Bland viktiga beslutsfattare i skolmyndigheterna i Helsingfors var relationerna till Skolstyrelsens chef Magnus Kull goda liksom till Jukka Sarjala, som var en utformare av grundskolreformen, avdelningschef i Undervisningsministeriet och blivande generaldirektör för Utbildningsstyrelsen. De var ytterst respektabla skolchefer på den här nivån. I efterhand tror jag att, även de som ifrågasatte lösningarna i Petalax, inser att enda framkomliga sättet att få upprätthålla dessa viktiga utbildningsanstalter i området var att hålla ihop underlaget i Malax, Petalax, Bergö, Korsnäs och Pörtom, tills nya kommungränser drogs. Även med tanke på en gynnsam tidtabell var det nödvändigt.
Gymnasiet som ficks till stånd 1971 var ett av de första landsbygdsgymnasierna i landet och det allra första i Österbotten. Den fasta hållningen för ett eget gymnasium blev i själva verket ett stöd för ett gymnasiet i Närpes, vilket startades 1973, och för andra landsbygdsgymnasier i landskapet. Samarbete förekom i dessa strävanden.
Hur mycket har inte detta gett ungdomarna i området! För kunskap och bildning, yrke och utkomst! År 1989 belönades Bengt Broo med titeln Skolråd.
Efter pensioneringen ägnade han mycket tid åt att skriva historiker, bl.a. Malax skolväsende 100 år och Petalax kyrka 200 år. Aktiv närkultur och bygdens historia engagerade honom. Han var medlem i kyrkofullmäktige och utredningsman för de kyrkliga samfälligheterna. Vandring i skog och mark och bärplockning hörde till hans särintressen och energikällor. Barnen, släkt och många vänner känner saknad. Men positiva minnen lever.
Håkan Nordman