Gyllenberg, Ulla

f. 29.7.1929
d. 29.6.2023

 

I natt jag drömde något som jag aldrig drömt förut
Jag drömde det var fred på jord och alla krig var slut. 

Sången, med svensk text av Cornelis Vreeswijk, blev mycket viktig för en generation av fredskämpar på 60- och 70-talen. Till dem hörde Ulla Gyllenberg, som önskade att varje sammankomst, släktfest och födelsedagskalas skulle avslutas med att just den sången framfördes som allsång. Det var hennes sätt att påminna om att kampen för rättvisa och fred inte är slut ännu, och att det var dessa frågor som hon ägnade sitt liv åt. 

Ulla Gyllenberg föddes i Helsingfors den 29 juli 1929, som läkaren Andreas och Ruth (född Weurlander) Carlbergs första barn. 1931 bosatte de sig i Mäntsälä, där fadern var kommunalläkare. Småningom utökades familjen med två systrar, Gunnel (Carlberg) och Elisabeth (Rehn). 

Barndomen präglades av en djup och varm familjegemenskap, något som skulle påverka systrarna livet igenom. Efter att ha gått i finskspråkig folkskola i Mäntsälä fortsatte de sin skolgång på svenska i Grankulla där de bodde på elevhemmet “Elevis”. I föräldrarnas frånvaro stärktes bandet mellan systrarna ytterligare, och fram till sin död talade Ulla i telefon med sina systrar minst en gång om dagen. 

Ulla tog studenten år 1947 och året därpå gifte hon sig med Helge Gyllenberg. Äktenskapet skulle bli långt och lyckligt, de hann vara gifta i 68 år före Helges död 2016. Ulla och Helge fick tre barn, Andrea, Ulrika och Mats. 

År 1954 inledde Ulla Gyllenberg sin yrkesbana som frilansande program­producent vid Finlands rundradio, där hon snart blev en bekant radioröst. På 60-talet gjorde hon också en mängd program för TV, bland annat konsument­upplysning. 

Det var under åren på Yle som Ullas samhällsintresse blev så starkt och djupt att hon gav sig in i politiken. Hon var mångårig medlem i Helsingfors stads­fullmäktige (suppleant 1969–1972, ordinarie 1973–1981 och 1985–2000), som representant för Svenska folkpartiet. De frågor hon brann för gällde framför allt kvinnors och barns välmående, bland annat var hon pionjär i kampen för att göra barndagvård tillgänglig för alla. Hon lyfte också miljöfrågor långt innan det var populärt, till exempel var hon med om att avskaffa helsingforshushållens skadliga sopförbränning. 

Ulla Gyllenberg satt i Helsingfors stadsstyrelse, var medlem i hälsovårdsnämnden och ordförande för Stadionstiftelsen (1989–92). Hennes intresse för idrott var starkt. Den som råkade ringa till henne mitt under en skidtävling fick finna sig i att höra ett referat av det som hände i skidspåret. 

Under åren 1979–83 var Ulla Gyllenberg ordförande för Svenska kvinno­förbundet och fick med tiden också internationella uppdrag. Hon var medlem av Finlands delegation vid FN:s kvinnoårskonferens i Mexico City 1975, Finlands FN-delegation i New York 1977 och FN:s kvinnokonferens i Köpenhamn 1980. Hon var också medlem i Statens delegation för jämlikhetsärenden. 

Under denna tid lade Ulla Gyllenberg grunden till ett kvinnonätverk runt om i Norden, som arbetade för fred och mänskliga rättigheter över nations­gränserna. Ulla var en av deltagarna och initiativtagarna till Kvinnornas nordiska fredsmarsch från Köpenhamn till Paris 1981, som fick stort genomslag i medierna på sin tid, och som för alltid skulle stanna kvar i minnet hos dem som medverkade. Ulla älskade att berätta om hur gruppen av fredskämpar, trötta och smutsiga efter sju veckor till fots, marscherade in i Paris på Hiroshimadagen den 6 augusti. De skulle mötas av en lokal fredsförening som hade lovat ställa till med en stor fest, men möttes istället av folktomma gator i en öde stad eftersom ett häftigt skyfall inföll samma stund. Kvinnorna blev tvungna att söka skydd nere i metrotunnlarna, men torrskodda klarade de sig inte. 

Under mer än två decennier (1973–94) jobbade Ulla Gyllenberg på Folkhälsan, till en början som informationssekreterare och senare som distriktschef. Det var hon som byggde upp Folkhälsans moderna informations- och kommunikationsverksamhet. Kontoret låg på Tavaststjernagatan nära Folk­hälsans huvudbyggnad, och där gick diskussionens vågor alltid höga mellan de goda kollegorna. I sällskapslivet var hon oftast en medelpunkt, kvick i tanken och ofta bitsk i repliken. Hon livade upp varje tillställning med sin personlighet – hon var rolig, kom med oväntade repliker och var lite skabrös ibland. 

Ulla Gyllenberg avled som 93 år gammal den 29 juni 2023. Förutom sina vänner, systrar med familjer och sina tre barn sörjs Ulla av tolv barnbarn och tjugotvå barnbarnsbarn. För sin stora familj stod Ulla för värme och glädje, en enorm aptit på livet och nyfikenhet på allt som hände i Svenskfinland och världen. Trots att hon hade så många familjemedlemmar glömde hon aldrig en endaste födelsedag eller namnsdag. Man kunde vara säker på att hon ringde och gratulerade, tidigt på morgonen, med en hyllningssång komponerad av henne själv och de andra skolflickorna på “Elevis”: Vakna upp, vakna upp, det är morgon igen, och solen står högt allaren... 

Den rösten har nu tystnat. Men Ullas kamp för freden, för glädjen och för rättvisan lever vidare, och den har aldrig varit viktigare än nu. 

 

Matilda Gyllenberg
barnbarn

Gunnel Carlberg 
syster