f. 12.5.1927
d. 29.5.2023
Bernt Johan August Mårtensson från Saverkeit by i Houtskär, lämnade för en tid sedan jordelivet, 96 år gammal.
Han var en genuin skärgårds- och Houtskärsbo som, trots ”vallfärder” i Finland och utomlands, förblev sin älskade hembygd trogen. År 1989 var han med och grundade Kulturgillet och var Hembygdsföreningens ordförande. När det mycket tidstrogna båtmuseet i Houtskär, Näsby skapades var han en av de drivande krafterna – museet blev hans hjärtebarn.
Sällan har väl någon varit så väl värd Finlands svenska hembygdsförbunds högsta utmärkelsetecken och år 2008 titeln hembygdsråd, som just Bernt Mårtensson.
Som ung studerade han ett år vid ”sitt livs universitet”, som han kallade Houtskärs kyrkliga folkhögskola. ”Där började mitt kristna liv,” säger han och det blev också hans livs varumärke.
Så minns vi honom: kristen, jordbrukare, förkunnare, författare, kulturarbetare, kommunpolitiker, hembygdsaktivist, eldsjäl, äkta make, gift med Else Joss och far till fyra barn.
Hans väg blev långt ifrån spikrak. Efter några års jobb vid Laivateollisuus i Åbo köpte han och övertog släktgården Abrams i Saverkeit och flyttade med familjen tillbaka till Houtskär för att bli jordbrukare. Men vårt svenska stift kallade honom till andra uppgifter. Åren 1955–1960 var han ungdomssekreterare i Kyrkans Ungdom och 1973–1976 resetalare i Finlands missionssällskap, dessa uppdrag förde honom, snart sagt, till alla hörn i Borgå stift.
År 1973 tillbringade han en månad hos de finlandssvenska missionärerna i Tanzania och upplevde deras arbete, en resa som gjorde stort intryck på honom. 1977 skrev han boken Den röda jorden – en sång om Tanzania . Åren 1980–1987 anställde Församlingsförbundet honom som förbundssekreterare och den inbitne skärgårdsbon flyttade då tillsammans med sin fru till Helsingfors.
1987 skrev han i boken Detta är deras stad följande: ”Under åren i Helsingfors upptäckte jag vad gatan och kvarteret betyder för stadsbornas identitet och hur litet de visste om mina regioner.”
Som författare har Bernt Mårtensson utgett ett drygt tiotal böcker, både poesi, prosa och historiker. Han debuterade 1957 med diktsamlingen Blott jordens himmel. På 1980-talet utgav han ett antal meditationsböcker, under 1990-talet redigerade han och medverkade i den tvådelade historiken över Houtskär, En bok om Houtskär , 2003 skrev han Houtskär Sparbanks 100-årshistorik och 2007 studien Midsommarstänger i Houtskär under 100 år.
Tacksamt minns vi, att Bernt Mårtensson ofta också har framträtt i offentlig-
heten, som försvarare av skärgårdsbefolkningens livsbetingelser. Han har lämnat outplånliga spår efter sig inom många områden, också som vän och andlig inspiratör, därför är vi många i Svenskfinland som minns honom, saknar honom och tackar honom för hans mångskiftande engagemang och kraftfulla livsgärning.
Kulturgillet r.f.
Bernt Mårtenssons anhöriga
Siv Fagerlund, vän