f. 22.8.1921
d. 23.12.2023
Mary Nybergh, född Procopé, avled dagen före julafton som 102 år gammal, i sviterna av en lunginflammation. Mary hörde till en generation, vars ungdom abrupt blev avbruten av vinterkriget. Hon kallades till Nyslott, där Sveriges Röda Kors startat ett krigssjukhus i stadens lyceum för finska soldater och svenska frivilliga soldater. Mary arbetade där som lotta med uppgift att bland annat bistå svenska läkare som tolk.
Tre dagar före fortsättningskrigets vapenvila firade Mary och Eric (Eje) Nybergh sitt bröllop. Ett nytt liv med framtidstro kunde börja. Omvårdnaden av den äldsta multifunktionshindrade sonen Janne hemma blev krävande och Marys erfarenhet som sjuksköterska behövdes. Situationen lättade när Kårkulla samkommun år 1962 bildades och kunde ta hand om Janne. Mary engagerade sig som anhörig i Kårkullas verksamhet och hon tog aktivt del i omvårdnaden av Janne på de serviceställen där han bodde under 60 år.
Mary ville göra en samhällelig insats och det gjorde hon genom att ta initiativet till Förbundet Hem och Skola i Finland. Förbundet grundades år 1969 och Mary valdes till dess första ordförande. Marys initiativ fick en god respons bland skolorna i svenskbygden. Efter en kort ordförandeperiod fortsatte hon som förbundets första verksamhetsledare. Efter att Mary blivit änka avgick hon som verksamhetsledare år 1983. Hon var då stolt över att mer en 60 skol- och andra föreningar anslutit sig till förbundet och att den ursprungliga tanken med förbundet hade uppnåtts. Föräldrarna hade fått en mer jämställd plats i skolsamarbetet och deras röst blev hörd.
I familjekretsen sjöngs det alltid visor, speciellt snapsvisor. Det tävlades även i att skriva nya snapsvisor på olika tema. År 2000 utlystes det första finska snapsvisemästerskapet i nyskrivna snapsvisor. Mary ställde upp med Gudingen, som utgick som segrare. Den vann även den nyinstiftade landskampen mot Sverige. Gudingen var en vårsnappsvisa och Mary skrev senare på samma melodi texter till de övriga årstiderna. Alla med en förträfflig lyrik.
Mary hade en mycket stark förankring till Bromarv. Redan när hon var sju år gammal tillbringade hennes familj för första gången sommaren på pensionatet Tallmo och alltsedan dess har Mary varit Bromarv sommartrogen. Mary intresserade sig för livet på lantgårdarna och deltog under sina skolsommarlov i olika göromål, speciellt på Refbacka gård. Mary var mycket naturkär och hon var en god naturiakttagare.
På äldre dar funderade Mary mycket på existentiella frågor och framtiden. Som troende på Gud ondgjorde hon sig över intoleransen och extremismen inom de olika religionerna och hur detta fått sitt uttryck genom ständigt återkommande religionskrig.
Mary tillbringade sina sista 15 år på äldreboendet Hagaro. Elva av åren tillsammans med sin syster Margaretha, som även uppnådde hög ålder.
Marys liv präglades av omsorg, realism, godhet, visdom och kärlek. Hon saknas av två söner, sex barnbarn och elva barnbarnsbarn och en stor vänkrets.
Sönerna Calle och Lasse