Stenman, Nils-Erik

f. 28.2.1941
d. 6.10.2023

I slutet av 1970-talet skrev signaturen BEZ i Hufvudstadsbladet följande rader om Nils-Erik Stenman: ”Tänk er en ung arkitektstuderande, förälskad i Gamla Karlebys 1800-tals trästad på 1600-tals plan. Som väljer att göra sitt diplom­-
arbete på en saneringsplan till denna fina miljös bevarande. Som året efter diplomeringen anställs som stadsplanearkitekt i staden ifråga och får full­mäktiges välsignelse att förverkliga sina idéer. Som till råga på allt hittar en fin gammal köpmansgård i Neristan, varpå alla unga entusiasters gud hjälper med krediter till dess renovering och med fynd till dess möblering. En sådan ung arkitekt finns i sinnevärlden, Nils-Erik Stenman. Om inte den karln är lycklig, är det ju rent förbannat”.

Nisse utstrålade en livsglädje, ett äkta engagemang, en kärlek till sin hemstad och en härlig humor. Viktigast var dock familjen för Nisse, det fanns så mycket kärlek, värme och generositet i hemmet på Storgatan. Skaran av vänner var stor, hans förmåga att berätta historier fick en gång en släkting att undra ifall Nisse ”som barn blivit vaccinerad med ett grammofonstift”?

Nisse föddes i Gamlakarleby, modern Helmi kom från Kangasala och fadern Fride var byggmästare, hemma från Nedervetil. Uppväxtåren präglades av positiva upplevelser vid sommarstugan i Bosund, av aktiv Scoutverksamhet och av intresset för orientering med en 3. placering i Jukolakaveln, RUK- och Dragsviksmästerskap. Redan i unga år fanns ett brinnande intresse för att planera, rita och konstruera. 

Efter avlagd studentexamen i Uleåborg påbörjades studierna i arkitektur vid Technische Hochschule i Zürich. Under studietiden träffade Nisse sin kommande livskamrat, läkarstuderanden Brit från Norge. Med färska examina i fickan flyttade det unga paret till Finland. 1973 gjorde Nisse sitt diplomarbete vid Uleåborgs Universitet under rubriken ”Gamlakarleby gamla trästadsdels saneringsförslag”. Detta blev av avgörande betydelse i processen att rädda hela Neristan från rivningshot. År 1974 anställdes han av Gamlakarleby Stad som stadsarkitekt, en befattning som han innehöll till sin pensionering.

Nisse visade ett brinnande intresse för det gemensamma bästa. Seglingen låg honom varmt om hjärtat, han deltog ett par gånger i Gotland Runt och fungerade som kommodor för Gamlakarleby Segelförening 2004–2007. Han verkade som medlem i kyrkofullmäktige och -rådet, han uppskattade gemenskapen i frimureriet. Som stadsarkitekt deltog han aktivt i utvecklandet av hemstaden. Förutom att Nisse på ett avgörande sätt bidrog till att rädda Neristan så går han till historien som planerare av det unika och vackra stads­biblioteket i Karleby. 

Nisse var en mänska som fyllde rummet. Det betyder att tomrummet efter honom också blev stort då han avled efter en längre tids sjukdom. Han saknas av sin kära hustru Brit, av barnen Nikoline, Elisabeth och Erik med familjer, samt släkt och vänner.

 

Elisabeth och Stefan Anderson