Malmström, Björn-Olof

f. 9.11.1931
d. 31.8.2024

Undervisningsrådet Björn-Olof Gustaf Malmström, "Böffe", föddes i Ekenäs den 9 november 1931. Han tog studenten vid Västra Nylands samgymnasium i Ekenäs år 1950 och fortsatte sedan med studier i matematik, kemi och fysik vid Helsingfors universitet. Där blev han filosofie magister år 1956.

Hans lärarbana inleddes direkt efter examen vid Borgå Lyceum, där han var lektor åren 1956–1962. På hösten 1962 flyttade Böffe till Björneborg tillsammans med sin fru Karin-Maria, "Kajsa", (född Helén) och deras tre barn. Senare föddes ytterligare ett barn. Både Böffe och Kajsa hade fått jobb på Björneborgs svenska samskola (Bss) – Böffe som lektor i matematik och fysik, Kajsa som lärare i teckning och musik.

Böffe var bekant med Björneborg sedan tidigare, då han sommarjobbat vid Outokumpus försöksanläggning i Björneborg under sin studietid år 1954. Sommarjobbet omfattade experiment med en skalenlig miniatyrmodell av en flamugn. Då visste Böffe ännu inte att Björneborg slutligen skulle bli hans hemstad. 

Det första året i Björneborg arbetade Böffe och Kajsa i Björneborgs svenska samskolas gamla lokaler på Gallen-Kallelankatu, där samskolan verkat sedan hösten 1892. Skolan flyttade till nya lokaler i hörnet av Otavagatan och Mikonkatu på hösten 1963. Efter att den gamle rektorn blivit sjuk utsågs Böffe till rektor år 1965, och han innehade denna tjänst ända fram till sin pensionering år 1995. Hans hustru Kajsa arbetade som lärare i teckning och musik fram till år 1997.

Utvecklingen av Björneborgs svenska samskolas verksamhet var viktig för Böffe. Hans namn, och resultaten av hans arbete under skolans långa historia är synliga än i dag. På 1970-talet fick skolan exceptionellt många nya elever, och det är till stor del Böffes förtjänst att skolan tog emot fler barn till återinflyttare från Sverige än lokalerna egentligen tillät. Lokalproblemen kunde dock lösas, och eleverna som kom från Sverige fick fortsätta sin skolgång på det språk som de blivit vana vid. Den framåtblickande Böffe förde skolan i en flerspråkig riktning, och detta har haft stor betydelse för riktlinjerna för skolans framtid.

Böffes person höll skolans verksamhet samman på ett fint sätt. Med hjälp av hans personliga sinne för humor kunde både stora och små problem redas ut. Böffe var en mästare på att leka med ord, och hans förmåga föranledde många glada skratt bland vänner och arbetskamrater. Han använde humor på ett underfundigt och originellt sätt i olika situationer. Böffes modersmål var svenska, och det starkare språkets inverkan bidrog ibland till små missöden i den enspråkigt finska omgivningen, men de begreppsliga oklarheterna kunde alltid klaras upp tack vare Böffes humor. 

Böffe var vänlig, omtänksam och humoristisk, och därför satte vänner, arbetskamrater och elever stort värde på honom. Under Böffes tid som rektor utvecklades vid skolan en stark Bss-anda, som burit frukt ända till våra dagar. Böffe fick folk att trivas och känna sig hemma. Många av de lärare han anställde stannade på Björneborgs svenska samskola fram till sin pension.

Böffe värnade om och främjade på ett betydande sätt det svenskspråkiga kulturarvet särskilt i Björneborg, men också på andra håll i Svenskfinland. Han medverkade aktivt i svenskspråkiga föreningar i Björneborg, bland annat i Svenska Klubben i Björneborg åren 1970–1993, först som styrelsemedlem, sedan som vice ordförande och slutligen som ordförande. Han utsågs ytterligare till hedersmedlem och hedersordförande för Svenska Klubben. Han var också länge medlem i Svensk Akademisk Afton i Björneborg. Böffe verkade i Svenska Kulturfonden i Björneborgs styrelse under nästan 50 år, från 1965 till 2014, på posten som styrelseordförande från 1972 till 2006. Böffe utsågs till stiftelsens hedersordförande i april 2014. Böffe satt också åren 1985–1988 en mandatperiod i Björneborgs stadsfullmäktige som representant för Svenska Folkpartiet i Finland och var medlem i Björneborgs stads skolplaneringsnämnd åren 1970–1974.

Böffe var dessutom aktiv i organisationer på riksnivå. Han verkade som medlem i styrelsen för riksorganisationen Förbundet Hem och Skola i Finland åren 1971–1977, varav verksamhetsperioden 1974–1975 på posten som styrelseordförande, och ytterligare verksamhetsperioden 1982–1983 som medlem i styrelsen. Han var ledamot i Svenska Finlands Folkting åren 1989–1996 och styrelseledamot i Privatskolornas förbund åren 1989–1999. Böffe verkade också en tid som ordförande för centralvalnämnden i Vårdö. 

Böffe tilldelades många utmärkelser. År 1987 fick han Svenska Finlands Folktingsfullmäktiges förtjänstmedalj och Svenska Kulturfondens kulturpris. År 1990 tilldelade Svenska folkskolans vänner honom sitt kulturpris som erkänsla för väl utförd gärning den finlandssvenska kulturen till fromma. År 1993 tilldelade Republikens president Böffe hederstiteln undervisningsråd. 

Böffe var en produktiv skribent och flitig läsare. Han skrev ett stort antal artiklar till olika publikationer. Bland hans egna verk märks en lärobok i fysik, historiken Svenska Kulturfonden i Björneborg 1919–2010 och historiken över Svenska Klubben i Björneborg 1909–2013. I verket Innan minnena bleknar (2002) samarbetade Böffe med artikelskribenterna, och han stod för den svenska versionen av boken Från Junnelius palats till Björneborgs stadshus (2014). Han var också en av författarna till Vårdö sockenkrönika (2015). Projektet som forskade kring det svenska kulturarvet (2011–2012) och genomfördes av läroämnet för kulturarvet vid Åbo universitet, enheten i Björneborg, var också Böffes förtjänst. Böffe och Kajsa hade dessutom öga och intresse för konst.

Böffe ägnade sig åt olika former av motion efter förmåga ända till sina sista stunder. Att vistas och röra sig i naturen var ett viktigt inslag i hans livsstil. Långa skidturer på vintern i Ytteröterrängen och fiske på sommaren vid sommarstugan på Åland låg honom särskilt varmt om hjärtat.

Böffes hustru Kajsa gick bort 2021. Barnen med familjer bor på olika håll i Europa – i Tyskland, Frankrike, Åbo och på Åland. Sommarstället i Lökvik på Vårdö, Åland, var en viktig plats för Malmströms. Där tillbringade de sina somrar och, efter pensioneringen, också längre perioder under året. Stugan på Åland blev en viktig träffpunkt för barn, barnbarn och barnbarnsbarn. För gästerna var det en plats där det alltid rådde en varm atmosfär.

Sitt sista år bodde Böffe på Strömsgårdens äldreboende på Vårdö. Sommaren 2024 hade han fortfarande krafter att besöka familjens kära sommarviste. Han somnade in på kvällen den 31 augusti 2024 på sjukhuset i Mariehamn. 

Erik Rosenlew
Mångårig vän, styrelseordförande för Svenska Kulturfonden i Björneborg 2010–2020

Tarja Laine
Forskare, Svenska Kulturfonden i Björneborg