Rosenlew, Gustav

f. 13.3.1929
d. 8.12.2023

Koncernchef Gustav Rosenlew, född i Helsingfors den 13 mars 1929, avled i Helsingfors den 8 december 2023 i en ålder av 94 år.

Rosenlew tillbringade sin barndom på Suontaka gård i närheten av Tavastehus. Gården ägdes av Gustavs farfar Erik och förvaltades av hans far Sven-Erik Rosenlew. Där fick Rosenlew en naturnära och trygg grund för sitt liv. Han gick sina tre första skolår i den lokala finskspråkiga folkskolan i Stjärnsund (fi. Lepaa) innan han flyttade till Nya Svenska Läroverket i Helsingfors.

Kriget avbröt Rosenlews skolväg. Han upplevde bombningen av Helsingfors i början av vinterkriget och flyttade snart med sin mor och sina tre syskon till säkerheten i Stockholm under vinterkriget. År 1943 blev Gustavs far Sven-Erik chef för företaget Rosenlew och Gustav flyttade med familjen till Björneborg. Han avslutade sin skolgång vid Björneborgs Svenska Samskola, där han tog studenten våren 1947. Rosenlews intresse för teknik ledde till studier vid Tekniska högskolan i Helsingfors, varifrån han utexaminerades som ingenjör i pappersteknik 1954. 

Gustav behövde inte fundera på sitt framtida jobb, eftersom många familjeband knöt honom till industrin i Björneborg, särskilt till det mångsidiga, år 1853 grundade, familjeföretaget Rosenlew. Hans karriär hos Rosenlew varade i 40 år. Den började som gjuteriarbetare vid maskingjuteriet i Björneborg hösten 1947 och slutade som koncernchef 1987. Som nyutexaminerad ingenjör började han 1954 som teknisk sekreterare på Rosenlews pappersbruk. Han blev brukets försäljningschef 1959 och ett par år senare direktör för den kemiska träförädlingsanläggningen.

Sven-Erik Rosenlew avled sommaren 1963. För Gustav var detta en svår sits. Han erbjöds tjänsten som verkställande direktör, men tillträdde den inte förrän 1969. Han inledde sin VD-karriär med en 13 veckor lång "fast-track business school" vid det prestigefyllda Harvard Business School i USA. Gustav uppskattade mycket vad denna kurs hade att erbjuda.

Rosenlew förde in en kultur av systematisk strategisk planering i företaget. Som VD var han en visionär med blicken inriktad på nya lösningar. Trots ihärdiga ansträngningar och samarbetsinriktade förhandlingar lyckades han inte få i gång en modernisering av Rosenlews verksamhet inom kemisk träförädling. Däremot gav hans idéer upphov till automationsindustrin och dess robotindustri på 1970-talet. Även företagsstrukturen genomgick en omstrukturering då vitvarufabriken såldes till Electrolux.

År 1977 blev Rosenlew koncernens styrelseordförande med titeln koncernchef, vilket möjliggjorde förverkligandet av nya idéer. Tillsammans med Seppo Collander grundade han 1978 det banbrytande utvecklingsbolaget Mancon, där han fungerade som styrelseordförande. Mancons dragningskraft låg speciellt hos mångfalden av bolag i behov av utvecklingshjälp, samt de talrika fascinerande tekniska frågorna. För Gustav var Mancon en källa till glädje i motvikt till annat arbete. 

Rosenlew stod på toppen av sin karriär i början av 1980-talet. Han var en respekterad affärsman som ombads att bli VD för Industrins Centralförbund – en post som han emellertid avböjde. Hans expertis utnyttjades också i styrelserna för flera företag, bland annat Finlayson. I februari 1983 poserade han på omslaget till tidningen Talouselämä med rubriken: "Gustav Rosenlew gör vad han vill".

I januari 1987 förändrades allt då Rosenlew informerades om att aktiemajoriteten i bolaget Rosenlew hade överförts till Rauma-Repola. Gustavs släktingar hade sålt sina aktier utan koncernchefens vetskap. Bolaget hade sina utmaningar, men Gustav hade svårt att förstå det skedda. Såren läkte aldrig helt och hållet. Familjeföretaget var inte bara ett jobb för Gustav, det var en del av hans identitet. Också Mancon hamnade i svårigheter på grund av en alltför snabb tillväxt och tvister med Skop-banken. Utvecklingsbolaget gick i konkurs 1989.

Gustav Rosenlews karriär som affärsman tog slut, kanske på grund av alltför mycket tillit. Han var en liberal tänkare med passion för teknik, som utgick ifrån att gentlemannaskapet gällde även i affärslivet. Hans karriär som industriledare skulle ha förtjänat ett vackrare slut.

Familjen var ett viktigt stöd för Gustav. Han hade gift sig med Ulla von Willebrandt 1953. De hade tre döttrar och en son. Under arbetsåren i Björneborg bodde familjen på det företagsägda Ytterö gård, varefter de flyttade till Helsingfors. Gustav blev änkling 1999. Han gifte om sig med hovrättsrådet Päivi Hirsikangas, men blev änkling för andra gången 2008. Han hade tio barnbarn och sex barnbarnsbarn, vilkas liv han följde med intresse ända till slutet av sitt liv. Gustav var en entusiastisk och skicklig fotograf som efterlämnade ett ovärderligt arv i form av ett arkiv med fotografier som dokumenterar familjelivet. 

Suontaka gård var en viktig plats för Gustav under hela hans liv. Han tillbringade mycket tid där även under sina sista år. Han var säkert glad över att gården stannade i familjens ägo, först under hans dotters och sedan hennes dotter. På familjens sommarställe i Hitis skärgård hade Gustav tid att koppla av.

Rosenlew hade två fritidssysselsättningar som stod honom särskilt nära: jakt och flyg. Både älgjakten och andjakten vid sjön Puurijärvi fick han i arv från sin far. Jakten var också kopplad till hans intresse för hundar. År 1959 importerade han rasen golden retriever från England till Finland. Gustav började flyga i unga år och avancerade från segelflyg till småplan. Som upptagen affärsman flög han från plats till plats med sitt eget sjöflygplan. Som pensionär började han flyga segelflyg igen.

Gustav Rosenlew uppskattade den industriella traditionen och han följde intresserat med utvecklingen av de tidigare Rosenlew-fabrikerna. Han stödde etableringen av Rosenlew-museet i Björneborg, som öppnade 2006. Han välkomnade också skrivandet av en historik över Rosenlew-företaget och en biografi över Sven-Erik Rosenlew. Fram till sina sista år följde Rosenlew noga med världens gång och var insatt i de nyaste trenderna både inom ekonomi och teknik. Han var en trevlig gentleman som det alltid var ett nöje att samtala med.

Jussi Koivuniemi
Författare till historiken om företaget Rosenlew och en biografi över Sven-Erik Rosenlew

Anne Rosenlew
Erik Rosenlew
Dotter och son till Gustav Rosenlew