Häggblom, Hans

f. 24.6.1946
d. 29.3.2024

Hans Häggblom gick bort den 29 mars 2024 efter en tids sjukdom. Hans föddes 1946 i Malax som den yngste i en syskonskara med fem barn. 

I Vasa avlade Hans Häggblom 1963 examen vid yrkesskolans snickerilinje, en utbildning som han värdesatte och vilken gav honom praktisk nytta under hela hans liv. År 1967 dimitterades han som folkskollärare från lärarseminariet i Nykarleby. Under sin yrkeskarriär byggde han på med såväl en kandidatexamen i humanistiska vetenskaper som en filosofie kandidatexamen med pedagogik som huvudämne.

Som ny lärare jobbade han ett år i Pargas och därefter några år i Eskilstuna i Sverige där han bodde med sin hustru Lisen, som varit hans ständiga livskamrat i nästan 60 år. När paret återvände till Finland 1971 undervisade Hans i Vikinga skola i Vasa. Karriären tog en ny vändning när den svenskspråkiga lärarutbildningen i Finland flyttades till Vasa 1974. Han anställdes som planerare av den nya övningsskolan i februari samma år för att i juni utnämnas till rektor för lågstadiet, en tjänst som han innehade i 30 år. 

De lärare som arbetade vid lågstadiet det första årtiondet benämnde Hans Häggblom som verkliga pionjärer. Allt var nytt och rutiner skulle utvecklas för undervisning, lärarutbildning, elevupptagning och allt praktiskt samtidigt med nya pedagogiska utvecklingssteg. Han ledde detta arbete med stor iver och engagemang. Hans kan själv betecknas som den främste pionjären, som gladde sig åt de framsteg som åstadkoms och vann erkänsla. 

Hans blickade oftast mot framtiden. År 1982 skrev han: ”Vår möjlighet att möta framtidens utmaningar är att sträva mot de övergripande mål som anges i vår läroplan; framför allt att försöka fostra så självständiga individer som möjligt”. Detta känns mycket aktuellt ännu i dag, över 40 år senare. 

Hans förespråkade en helhetssyn på skolundervisningen. I årsberättelsen efter läsåret 1983–1984 skrev han ”Vi avslutar läsåret i en stark förhoppning om att vi ytterligare ska göra framsteg i utvecklandet av handens, känslans, kroppens, intellektets, karaktärens och det estetiska sinnets komponenter”.

Som ledande rektor för hela Vasa övningsskola verkade Hans under åren 1993–2000. Splittringen i ett kommunalt och ett statligt skolväsende var inte oproblematisk. Under 1990-talet fattades beslut av statsmakten att alla övningsskolor i landet ska vara statliga. Då behövdes en del intressebevakning för att styra statliga resurser till Vasa. Hans Häggblom träffade ministrar och tjänstemän och lade fram olika förslag. Ett konkret exempel som han gladde sig speciellt över var nybygget vid övningsskolans gymnasium, Culturum, som invigdes år 2000 och som därefter har betjänat gymnasiets behov av fest- och gymnastiksal förutom funktionella utrymmen för bildkonst och musik.

Under hela 1970- och 1980-talet innehade han förtroendeuppdrag både i kommunalpolitiska nämnder och direktioner inom utbildningssektorn, exempelvis som ständig sakkunnig i skolnämndens svenska avdelning i Vasa och som ordförande för skolnämnden i Korsholm. Hans Häggblom var också styrelsemedlem i Åbo Akademi under åren 1990–2000 samt medlem i fakultetsrådet och andra organ vid Pedagogiska fakulteteten under 1980-talet. 

Hans Häggblom tilldelades Riddartecknet av Finlands Lejons order 1993, Topeliusmedaljen 2006 samt Folktingets förtjänstmedalj i brons 2009. Hederstiteln skolråd förlänades han år 2006.

Hasse, som han kallades av familj, släkt och vänner, var min yngste morbror och min gudfar. För mig var han ofta en inspirationskälla till att välja nya stigar i livet och följa med den utveckling som sker i samhället. Han var också omtänksam och visade ett stort intresse för allt som jag företog mig. Liknande erfarenheter har också hans egna barn Ulrika och Christoffer. De hade stor glädje av sin pappas lösningar och praktiska kunskaper speciellt i samband med sina husbyggen. Efter sitt yrkesliv hade Hasse ett speciellt öga för sina fem barnbarn, vars liv han följde engagerat och kärleksfullt. Det blev också tid för resor. Bostaden i Florida blev ett kärt resmål. Hasses intresse för mat och vin resulterade i en sommelierexamen. Han hade ett stort sportintresse och följde det mesta, både nationellt och internationellt. På långfredagskvällen när kyrkklockorna ringde, somnade Hans in i hemmet med sina närmaste vid sin sida.

Christian Näsman
systerson