Nykvist, Nils-Erik

f. 2.7.1932
d. 2.12.2022

”När man går med morfar i Vasa, ska man inte ha bråttom”, konstaterade ett av barnbarnen en gång. Morfar mötte nämligen ideligen bekanta och pratstunderna blev många. Ofta fick man någon anekdot på köpet. Utantillarkivet av berättelser, diktcitat och ordspråk sinade aldrig.

För historikern och historieläraren Nils-Erik Nykvist fylldes historien mindre av årtal än av historier. Träffsäkert och humoristiskt visade han att historien alltid befolkats av människor av kött och blod. Han blev med detta också ett exempel på att en bra lärare behöver mer än faktakunskaper. Läraren måste ha ett intresse för eleverna och hitta den sträng som slår an.  

Nils-Erik Nykvist – eller Nisse, som han kallades av sina vänner – föddes 1932 i Langerskogen, Malax. Han blev student i Vasa Svenska Samskola, och studier vid Åbo Akademi ledde småningom till licentiatexamen, på temat aktivism och passivt motstånd.  

Vasa Svenska Samskola kom under åren 1963–1975 också att bli hans arbetsplats, varefter hans lärargärning fram till pensionen fick sin fortsättning i Korsholms gymnasium, 1975–1995.

Lärarkollegerna minns honom som lojal och plikttrogen och en aktiv förespråkare för de stora skolreformer som gjorde mellanskolan till en skola för alla och i Vasaregionen bland annat innebar att Vasa Svenska Samskola flyttade sin gymnasieutbildning till Korsholm.

Även den nationella övergången till periodiserad undervisning (kursformat gymnasium) fick i honom en aktiv förespråkare. Han var själv med och förverkligade den då Korsholms gymnasium 1981–1984 var pilotskola i projektet och senare, från läsåret 1994–95, övergick till årskurslös undervisning.

Vid sidan av läraryrket var Nisse mångsidigt aktiv i samhälle och föreningsliv. Som historiker är han känd genom sin gärning och sina många föredrag och artiklar kring Finlands krig, motståndsrörelsen i självständighetskampen och krigsveteranerna, som särskilt väckte hans engagemang. Framför allt bokverket Sextiettan om det svenskspråkiga regementet IR 61 förknippas med hans namn.

Bosatt i Vasa största delen av sitt liv förblev Nisse i hjärtat ändå malaxbo. Henrik Smulter, en av hans elever och numera själv lektor i historia och samhällslära vid högstadiet i Petalax, berättar att Nisse kände sex generationer av hans fars familj i Malax. ”Nisse ville att jag och min bror skulle visa upp våra barn så fort vi kunde. Vilket vi naturligtvis gjorde."

Nisse Nykvist kändes igen på sin raka rygg och sina långa, raska steg. Han trivdes i skog och mark och med båt- och skäriliv, och hade svårt att acceptera att bristande hälsa på äldre dagar tog ifrån honom rörligheten. Dagstidningarna läste han in i det sista och uttryckte bekymmer över Ukraina och världsläget.

Hustrun Ann-Lis, född Olin, dog i våras. Nisse sörjs nu närmast av döttrarna Petra och Nina från hans första äktenskap, med Brita Nykvist, och av syster Gertrud Kauppi, alla med familjer. 

Nils-Erik Nykvist avled i hemmet på serviceboendet Carl & Carolina den 2 december 2022, 90 år gammal.

Svenolof Karlsson