Rajalin, Marita

f. 4.11.1938
d. 31.7.2024

Marita Rajalin var en driftig föregångare inom barnlitteraturforskningen. Var och en som idag studerar vårt lands barnlitteraturhistoria stöter med säkerhet på verk av hennes penna. Allt började med ett bokhistoriskt intresse som ledde till uppmärksammade utställningar av äldre barnlitteratur vid Åbo Akademis bibliotek (ÅAB) under 1970-talet – Rajalins fasta arbetsplats genom åren – samt en kunnigt kuraterad barnbokssamling omfattande många rariteter. Rajalins intresse för litteraturen var mångfacetterat och ledde till en licentiatavhandling om Emily Dickinson år 1970 och till pionjärinsatser för kurser i barn- och ungdomslitteratur vid litteraturvetenskapen vid Åbo Akademi (ÅA) redan i slutet av 1970-talet.

Något år innan hade Svenska barnboksinstitutet slagit upp sina dörrar i Stockholm och Rajalin hade tät kontakt med institutet varifrån hon hämtade med sig barnlitterärt kunnande till hemlandet. När Barnboksinstitutet i Finland grundades något senare i Tammerfors, var Rajalin en aktiv styrelse- och senare hedersmedlem som var med om att grunda institutets publikationsserie och flitig skribent av artiklar och recensioner i deras tidskrift Onnimanni. 

Barnlitteraturens historia på svenska i Finland är alltjämt ett oskrivet blad, men de tidigaste fördjupande översikterna finns i Rajalins redigerade böcker och artiklar. I exempelvis Barnboken i Finland förr och nu (1984) står hon för avsnitten om den svenska barnlitteraturen i Finland, och i artikeln ”Utan pjosk och pjoller” ger hon en unik inblick i Finsk Tidskrifts barnbokskritik åren 1876–1989. Även arbetet med nätbibliografin Björken och stjärnan vid Barnboksinstitutet utgör en gedigen grundforskningsinsats då databasen överblickar tidig inhemsk barnlitteratur från perioden 1543–1899. I antologin Förklädet fullt (1986) samlade hon och Irmelin Sandman Lilius ett knippe äldre finlandssvenska sagor.

Rajalin brann inte bara för barnlitteraturen utan också för bildning, biblioteksutbildning och -verksamhet. Under 1980-talet verkade hon en tid som t.f. professor i biblioteksvetenskap och informatik vid ÅA. För litteraturvetenskapen vid ÅA var Rajalins insatser banbrytande och lade grunden till den barnlitteraturforskning som skulle växa sig stark vid lärosätet. Rajalin höll kurser i barnlitteratur vid ämnet, var en anlitad föreläsare ute på fältet samt recenserade under 1980- och 90-talen barnlitteratur och barnlitterär forskningslitteratur i Hufvudstadsbladet i drygt 20 år. Maritas engagemang för litteratur och läsning samt kärlek till den finlandssvenska litteraturen pågick hela livet ut. Under de senaste 10 åren var hon engagerad i Svenska bildningens vänners uppskattade bokklubbsverksamhet vid serviceboendet Hemmet.

Sedan 1970-talet ägde Marita släktens gård i Pikis, St. Karins, i närheten av Åbo. Gården, med anor från 1758 ligger längs Kungsvägen och har varit värdshus för kungliga resor. Marita vårdade pietetsfull släktgården, fylld av antika möbler och släktklenoder. Särskilt vid jultid öppnade hon sitt hem för lokala föreningar som gärna höll möten i den vackert julpyntade gården. Inom forskningsprojektet Tippelill, som kartlägger barnlitteraturkritikens- och forskningens historia på svenska i Finland, hade vi glädjande nog orsak att besöka Marita i hennes hem våren 2023. Hon lotsade oss genom det gamla värdshusets alla salar, där hon i de olika rummen dukat fram delar av det digra barnlitterära arkivmaterial som hon samlat på sig under åren jämte olika läckra maträtter. Det är ett möte vi aldrig glömmer liksom de pionjärinsatser för barnlitteraturen som Marita företog sig och på vars axlar vårt fortsatta arbete för barnlitteraturen vilar. 

Maria Lassén-Seger
Mia Österlund
Forskar- och kritikerkolleger vid litteraturvetenskapen vid Åbo Akademi samt Åbo Akademis bibliotek