Östvall, Runo

f. 12.12.1933
d. 29.4.2025

Den 29 april 2025 somnade Runo Östvall in i en ålder av 91 år. Runo föddes som enda barn i en jordbrukarfamilj på Näveråsen i Närpes. Pappan spelade fiol medan mamman hellre sjöng en sång för sin son än hon läste en saga. Runo visade tidigt intresse för musiken. Som femåring fick han sitt första dragspel och familjen såg sedan till att han fick pianolektioner av kantorn i Närpes.

Men det var inte bara i musiken han visade framfötterna. Han var också duktig i friidrott och i schack. I det senare deltog han i turneringar och spelade schack gärna ännu som 90-åring. Kanske var det hans mångsidiga intressen som gjorde att lärarseminariet i Nykarleby blev hans yrkesval.

Dansmusikerrollen blev ett naturligt steg, t.ex. i Edgar Ehrströms kvintett. Under dessa år fick Runo även upp ögonen för övermarkflickan Barbro, som kom att bli hans livskamrat. Sin första lärartjänst fick han i Sidbäck skola i Pörtom. Runo vidareutbildade sig för att få behörighet som medborgarskollärare. Familjen hade då flyttat till Malax där Runo undervisade i Malax-Pörtom medborgarskola. Runo studerade till studiehandledare och arbetade i Högstadiet i Petalax som studiehandledare till sin pensionering.

På 1960-talet grundades skolorkestrar i många österbottniska kommuner. Runo tog sig 1966 an att utveckla blåsorkesterverksamheten i Malax. Orkestrar i olika former fungerade i anknytning till skolorna och med understödsförening ända fram till 1994.

Motivationen för Runos aktiva roll inom musiken var att ge barn och ungdomar möjlighet att utvecklas på sin hemort. När han 1971 grundade Malax storband var målgruppen de längre hunna musikanterna. De fick nu en utmaning med enskilda stämmor och nya rytmiska klurigheter. Bandet verkade i femton år och gjorde tre skivor. Runo skrev också en blues åt Malax storband som hette ”Näveråsen ever again” som en hommage till sin hemtrakt. Vad vi musikanter tog för givet och aldrig riktigt förstod var det enorma arbete som Runo, med Barbros bistånd, gjorde för att få allt att gå runt. 

Runo var en stor jazzdiggare och välkommen besökare på festivalerna i Umeå, Björneborg, Imatra, Dalsbruk och Åland eftersom han recenserade för Vasabladet.

Följande musikaliska projekt var att återuppliva hornseptettraditionen i Malax. Den första grundades 1911 och den nya 1985 efter ett grundligt förarbete av Runo. Under hans ledning spelade septetten in fem skivor och av höjdpunkterna kan nämnas deras konsertresa till New York 2004. Malax hornseptett verkar ännu i denna dag.

Runos och Barbros gemensamma intresse var resor och efter pensioneringen deltog de i många gruppresor och de gjorde även en längre resa jorden runt på tumanhand. Utfärder i närområdet gjordes i familjens gamla veteranbubbla. 

Familjen med Barbro och barnen Jan och Anna-Lotta var fundamentet i Runos liv. Gemensamma minnen samlades via resor när och fjärran. 

Runo sörjes närmast av Barbro, Jan, Anna-Lotta samt barnbarn och barnbarnsbarn.

Rolf Nordman
trumpetist i Malax storband 1971-1983