Åkerlund, Benita

f. 15.9.1932
d. 14.5.2024 

Hembygdsrådet Benita Åkerlund föddes på Sökö Övergård i Esbo torsdagen den 15 september 1932. Hon var ett mycket önskat barn av sina föräldrar tandläkare Brita Söderström och agrolog Erik Söderström. Hon blev enda barnet och därmed omhuldad av släkt och vänner samt av gårdens arbetare. Släktgården Sökö Övergård var på den tiden ett aktivt jordbruk och Sökö en idyllisk skärgårdsby där alla kände varandra. Men svåra tider infann sig, kriget bröt ut och pappa Erik åkte till fronten. 

Benitas största dröm var att själv få en stor familj. Hon utbildade sig till diplomkorrespondent vid Svenska handelshögskolan i Helsingfors. Benita kompletterade sin utbildning genom att skaffa lärar- och rektorsbehörighet för medborgar- och arbetarinstitut.

Hon gifte sig med sin studiekamrat Kaj Åkerlund och de fick fyra barn. Vid sitt frånfälle hade Benita 11 barnbarn och 21 barnbarnsbarn. Hennes innersta dröm hade uppfyllts. Sökö Övergård har alltid varit ett ställe där släkt och vänner har kunnat mötas, fira och festa. Benita Åkerlund levde hela sitt liv i sitt älskade familjehem Övergård och fick efter en kort vistelse på Esbo sjukhus lugnt somna in vid den höga åldern av 91 år omgiven av nära. Hon var familjens älskade matriark primus inter pares.

Benita blev biträdande rektor för det tvåspråkiga arbetarinstitutet i Esbo. Det var en intensiv tid då Arbis utvecklades till ett tvåspråkigt institut med kursutbud i Esbo fem områdescentrum. Målet var ett rikt kursutbud för alla åldersgrupper oberoende av bostadsområde. Under Benitas ledning skulle alla blommor få blomma. Personalens idéer togs på allvar och prövades i en arbetsmiljö som kännetecknades av nyskapande och ”försök och misstag” pedagogik.  Nya ämnesområden och konstgenrer togs med i kursprogrammet. Hon samlade runt sig innovativa lärare och medarbetare och sporrade till nytänkande i en trygg och positiv miljö. Genom sitt sprudlande, energiska och öppna sinne formade och uppmuntrade Benita personalen till att bli professionella Arbismänniskor.

Benita verkade också i många lokala Sököprojekt som medlem i styrelsen för Sökö-sällskapet. År 1996 blev hon ombedd att hjälpa till vid grundandet av en vinterbadarförening i Sökö. Hon deltog aktivt i planeringen, som ledde till att föreningen Espoonlahden Talviuimarit Pulahdus två år senare kunde grundas. Som tack för sitt engagemang utsågs hon år 1999 till föreningens första hedersmedlem.

Efter sin pensionering år 1996 blev Benita tillfrågad om hon ville åta sig uppdraget som ordförande för Esbo hembygdsförening. Hon åtog sig uppgiften i den tron att uppdraget inte skulle vara så svårt. Det visade sig dock snabbt att de sex första åren skulle bli mycket arbetsdryga för henne. Hembygdsföreningen ägde nämligen en tomt i Morby som stigit i värde så mycket, att föreningens styrelse hade konstaterat att man genom att sälja tomten kunde finansiera ett köp av ett hus som kunde fungera som hembygdsgård. Benita skötte om att tomten såldes och ledde därefter processen för att hitta ett hus. Man hittade många lämpliga hus, men inget av dem gick att köpa. Benita fick då Esbo stad att gå med på att föreningen kunde få hyra Lagstad på förmånliga villkor. I hela den därpå följande avtals- och renoveringsprocessen var Benita primus motor. Hon beredde frågorna genom kontakter med olika tjänstemän, ledde skickligt förhandlingarna med staden och hade en förmåga att få med sig de rätta personerna i byggnadskommittén. År 2002 kunde hembygdsföreningen flytta in i sin nyrenoverade hembygdsgård Lagstad.

Renoveringen av Lagstad gav Esbo stadsmuseum en möjlighet att skapa ett skolmuseum i det stora husets övre våning och i den före detta lärarbostaden ”Lilla Lagstad”. Skolmuseet blev något som kunde kallas ”Benitas ögonsten”. På fyra olika språk guidade hon med sin medryckande stil en stor mängd skolklasser och andra grupper i skolmuseet. Hennes mångåriga funktion som ”museiguide” var mycket värdefull för Esbo stadsmuseum.

Ett tredje storprojekt som Benita ledde från starten år 2000 var de årliga Skärgårdsdagarna, som hembygdsföreningen hade huvudansvaret för under många år. Också efter det att Esbo stad tog över huvudansvaret för Skärgårdsdagarna såg hon till att det hela inte spårade ur utan att utvecklades i rätt riktning. Det hela har lett till att hela Pentalabyn håller på att utvecklas till ett unikt museiområde och en pärla i vår skärgård.

Benita ledde med fast hand föreningen fram till år 2017. Vid sidan av sitt uppdrag som ordförande hade Benita tid att ocksårepresentera föreningen i många organ, hålla föredrag och fungera som inspirerande moderator på seminarier. Hennes tjugoåriga gärning som ordförande har lett Hembygdsföreningen framåt till det den är idag med ett mångsidigt utbud av hembygdsverksamhet.

 

Familjen
Kolleger från Esbo Arbis
Esbo hembygdsförening rf, styrelsen