Rønnestad von Bonsdorff, Birgitta

f. 10.4.1925
d. 26.2.2021

Romsdals museums tidigare museichef Birgitta Rønnestad von Bonsdorff avled den 26 februari 2021 efter ett rikt och gott liv, nästan 96 år gammal. 

Birgitta kom till Norge och Molde i 1966 som den första länskonservatorn i Møre och Romsdals fylke. Det var kärleken som tog henne först från Helsingfors till Uppsala, där Birgitta efter flera år som hårt arbetande ensamstående mamma tog sin licentiatexamen i konsthistoria. 1966 avslutade hon sitt fasta jobb i Stockholm och kom som nygift till Molde. Tillsammans med sin andra man Julius Rønnestad flyttade hon först in i ett av de gamla draghusen som idag står på Romsdalsmuseets bygata, och senare ute på Kviltorp. Det var en stor omställning att komma till ett annat nordiskt land, och inte minst från storstaden ut till landskapet. 

Men en av Birgittas framstående egenskaper var en stor anpassningsförmåga, en stark vilja att skaffa sig ny kunskap och ett intresse för människor. Som länskonservator reste Birgitta över hela länet för att leta efter kulturlämningar. Dessa resor gav henne en god inblick i historien, och i synnerhet uppskattade hon de många mötena med människor som alla hade sin historia att berätta. 1981 sökte hon jobbet som museichef på Romsdals museum, ett jobb hon fick tack vare sin kompetens och sina erfarenheter, bland annat som intendent på Arkitekturmuseet i Stockholm. Samma år utsågs hon också till ledamot i Kulturrådet Norge, där hon satt i fyra år.

Birgitta var föreståndare och senare chef för Romsdalsmuseet från 1981 till 1994, då hon gick i pension. Under Birgittas ledning växte museet med flera hus och underavdelningar. Romsdalsmuseets klädavdelning är resultatet av arbetet med att registrera och dokumentera klädseder i landskapet. Genom detta arbete fick historien om kvinnors vardag, textilier och hantverk mer synlighet. För etnologen Birgitta var inte bara plagg med vackra broderier viktiga – hon lyfte också fram plagg som hade slitits och reparerats för att visa kustfolkets hårda vardag. Under Birgittas tid startade också samarbetet mellan Romsdals museum och Gildehallen som serveringsställe, och Jazzfestivalen med konserter på museiområdet. Konst och textil var viktigt för Birgitta under hela sitt liv, och trots sitt heltidsjobb som museichef gick hon också med på att undervisa konsthistoria inom den fria bildningen i Molde, där de som deltagit i undervisningen lokalt ofta senare tar examen på universitetet. 

Tyvärr dog maken Julius alldeles för tidigt 1992 och som pensionär längtade Birgitta tillbaka till Finland. År 1996 flyttade och återetablerade hon sig i Helsingfors tillsammans med professor emeritus och fredsaktivisten Göran von Bonsdorff. De fick 14 år tillsammans innan Birgitta åter blev änka år 2009. De senaste åren präglades av sjukdom, men ändå fram till slutet kunde Birgitta glädjas åt konst, litteratur och samtal med andra människor. Hon var tacksam för sina år i Molde och talade varmt om de människor hon träffat under sin tid där.

Birgitta var född Wallgren, dotter till Marita Wallgren och Ivar Wallgren. Hon eftelämnar döttrarna Benita Kihlman från sitt äktenskap med Bengt Kihlman, och Sofie Bruun från sitt äktenskap med Julius Rønnestad.

Sofie Bruun