Grönholm, Maj-Len

f. 5.7.1952

d. 22.7.2009

Sommaren och värmeböljan 2009 kom inte utan mörka moln. Ett sådant var dödsbudet som skapade förstämning bland alla Maj-Len Grönholms vänner och bekanta. Två gånger överlistade hon cancern som fått henne i sitt grepp, men den tredje gången blev för mycket. Maj-Len Grönholm, 57, somnade in måndagen den juni hemma i Ingå med sina närmaste vid sin sida.

Ändå var det bara tre månader sedan hon med stor iver fungerade som värdinna då maken Christoffer Grönholm firade sin 60-årsdag på G18. Intet öga var torrt då Maj-Len sprudlande av livsglädje och kärlek stod på estraden och sjöng några låtar tillägnade sin jubilerande make och parets tre barn.

Att stå på scen var ingenting nytt för Maj-Len Grönholm. Efter att hon 1972 helt otippad valts till Miss Finland arbetade hon ett tag som modell och efter att hon träffat Christoffer Grönholm gick hon med som solist i hans popband.

Även om hon kunde ha valt enklare och bekvämare vägar i livet prioriterade Maj-Len akademiska studier och skar ner på modelljobben. År 1980 blev hon magister i zoologi. Sedan fylldes livet av tre saker: pedagogik, politik och barnen Juni och Emma födda 198 samt Fabian 1986.

Efter att ha arbetat som speciallärare i några år och fungerat som svensk undervisningschef i Esbo fann Maj-Len Grönholm att hon trivdes bäst ute på fältet, i skolan bland elever och lärare. Hon hann vara rektor för Mårtensbro skola i Esbo och Munksnäs högstadieskola innan hon efter flytten till Ingå blev rektor för Källhagens högstadium i Virkby. Där lyckades hon samla de politiska grupperna bakom ett nybygge som nu står klart. En åtgärd som alla ansåg viktig, men som ingen tidigare lyckats genomföra.

Intresset för politik vaknade redan på 1980-talet i Grankulla där Maj-Len Grönholm satt i stadsfullmäktige och stadsstyrelsen tills familjen flyttade till Esbo år 2000. Redan följande val hade hon invalts i Esbofullmäktige och valts till ordförande i barn- och utbildningsnämnden. Men Grönholms hann inte bo länge i Esbo förrän Maj-Len och Christoffer förverkligade drömmen om en egen villa på landet och byggde sig ett hus i Ingå Bolstad. Och i senaste kommunalval blev Maj-Len följaktligen invald i Ingåfullmäktige.

Maj-Len Grönholm hade en unik social förmåga. Där hon drog fram visste man att det inte var långt till skratt, musik och sång. Middagar i det grönholmska hemmet slutade ibland med att Christoffer tog fram gitarren och Maj-Len sjöng någon av sina favoritlåtar från 1960-talet. Men hon ville mer, så Maj-Len hörde till gänget bakom farserna på Fallåkersteatern ända tills sjukdomen satte stopp för teaterintresset. Att hon ofta fick spela rollen av en elak, envis tant bekom henne inte: – Det är härligt att få vara riktigt elak på scen, för sådan är jag aldrig i verkligheten.

Trots att hon var aktiv i politiken lyckades Maj-Len, i motsats till så många kolleger, undvika att skaffa sig ovänner. Hon utstrålade en värme och en glädje som kom alla till del.

Efter det första cancerbudet 2004 som skulle följas av ytterligare två chockbesked 2007 och 2008 hann Maj-Len Grönholm förlika sig med sitt öde. Åren i skuggan av cancern var visserligen fyllda av oro och tuffa behandlingsperioder, men tiden var ingalunda glädjelös. Tvärtom levde paret Grönholm på alla cylindrar, vittnade Maj-Len i en Hbl-intervju 2008: – Folk säger att de ska resa och göra det ena och det andra sen när de blir pensionerade. Vi har gjort det redan. Bäst att göra allt roligt medan man kan och orkar. Maj-Len Linnea Grönholm (Eriksson) var född den 5.6.1952.

STAFFAN BRUUN