Hällström, Jakob af

F. 30.5.1935

D. 21.9.2000

 

Fil.mag. Jakob af Hällström f.d. vd för Holger Schildts förlag, avled den 21.9.2000. Han var född den 30.5.1935. 

Han hade en imponerande bana bakom sig både som lärare och som förlagschef. Han var en utåtriktad, generös personlighet med många vänner. Hans vänner kommer att komma ihåg honom för bl.a. de litterära salongerna, de tillställningar där han samlade litteraturintresserade personer för att diskutera kultur och äta gott. 

Jakob af Hällström var en pålitlig föreningsmänska. Han engagerade sig I många olika föreningar och hade ofta ledande poster i dem. Bl.a. var han ordförande för Svenskösterbottningarna och Svenska folkpartiet i södra Helsingfors, samt för Släktföreningen af Hällström. Under hans ordförandeperiod var släktföreningen vital och expanderande. Dessutomvar han mycket aktiv i Frimurarna. 

Jakob af Hällström kände ett ansvar för den finlandssvenska litteraturen. Som förlagschef gjorde han sitt bästa att inspirera nya potentiella författare. Han bemödade sig om att olika projekt som satts igång verkligen kunde utföras. Han var aktiv pådrivare i ett av de största litterära projekteni finlandssvensk litteratur,Uppslagsverket Finland som utkom i tre delar mellan åren 1982 och 1986. Han var vänsäll och omtänksam och mån om att hans författare mådde väl. Samma omsorg om litteraturen utryckte han i det jobb han småningom övergick till: lärare i modersmål. Även där var han engagerad och därför mycket omtyckt. Han brydde sig om sina elever, också om de tonåringar som var omotiverade. Tills hans egna favoritdiktare hörde Dan Andersson, Gustaf Fröding och Nils Ferlin.Hans deklameringar kunde nå oanade höjder.

Jakob af Hällström kände stor stolthet över sin familj , hustrun Karin och barnen Kalle och Lotta. Han var fäst vid sin hembygd i Lappfjärd och sommarstället i Sideby.Dit återvände han varje sommar. När han märkte att döden började närma sig gjorde han det mycket klart för alla att han ville begravas i Lappfjärd i släktgraven tillsammans med sin mor och far och med sin yngre bror Johannes, vars död 1995 tog honom mycket hårt. Nu är han tillbaka hemma i Lappfjärd.

 

CHRISTOFFER GRÖNHOLM