Klåvus, Birgit

f. 8.1.1940
d. 6.6.1989

Junimorgon heter en av Birgit Klåvus mest uppskattade skivor och kassetter. En junimorgon, den 6 juni 1989, lämnade Birgit detta jordeliv och somnade in stilla, bruten av en svår sjukdom.
Med Birgit Klåvus har en sällsynt helgjuten kulturpersonlighet i Närpes försvunnit ur tiden. Hon var vid sitt frånfälle endast 49 år gammal och detta gör att sorgen och saknaden bland alla hennes vänner är oändligt stor. För Birgit var sången kan man gott säga - livet. Ända från sin ungdom blev sången för henne det som bar henne genom sorg och glädje. Och till stor glädje blev hon för många människor inte enbart i vårt eget land utan också i övriga Norden.
Genom sina grammofonskivor blev hon en känd, älskad och uppskattad sångerska för tusentals radiolyssnare. Hon debuterade i skivsammanhang 1977 då hon tillsammans med Ragvals spelmanslag gav ut Låtar och visor från Närpes. Något år senare var hon mogen för sin egen första LP med namnet En ros jag dig sänder, och man kan gott säga att det var med den skivan Birgit på allvar slog igenom. Hon fullföljde sina intentioner 1984 då hon gav ut Junimorgon med underrubriken "Birgit Klåvus sjunger nordiska visor". Här visade hon också sin musikaliska bredd med egna kompositioner till texter av Jacob Tegengren och Zacharias Topelius. Med den här skivan som bakgrund blev hon också känd i övriga nordiska länder och fick tillsammans med maken Matts vid ratten genomföra turnéer såväl i Sverige som i Norge.
Birgit kom också att medverka i andra skivor och kassetter såsom Ett kärleksbrev av längtan stor, Divertimento samt Som en dejlig rosa. Birgit blev också "mamma" för Visans vänner i Närpes men hennes stora och livsviktiga uppgift blev enligt hennes egen uppfattning de sångturnéer som hon genomförde i hela svenska Finland med besök på sjukhus, i pensionärs- och åldringshem. Hennes ögon lyste av värme och glädje varje gång hon återvände från en sådan turné. Hennes liv hade blivit så oerhört rikt och meningsfullt. Hon hade ännu då sjukdomen drabbade henne i höstas planer på nya turnéer och det var många som väntade på henne och hennes underbara sångröst.
Mänskligt sett hade hon ännu mycket ogjort med sin stora talang. Otaliga är de festligheter, bröllop, begravningar m.m. där Birgit oförtrutet och tjänstvilligt ställt upp. Hon förvaltade sitt pund på ett fantastiskt sätt. Därför är också saknaden i dag oändligt stor. Birgit sörjs närmast av maken Matts samt döttrarna Marianne och Marina med familjer.

Trygve Erikson