Nylund-Wikström, Åsa

Född: 9.3.1962

Död: 15.11.2010

Rolig, spontan, tuff, entusiastisk, inget-är-omöjligt-attityd.

Så minns vi vänner och kolleger långvariga Yle-medarbetaren Åsa Nylund-Wikström. Till slut förlorade hon kampen mot cancern. Men kampen präglades av allt annat än missmod; in i det sista utstrålade Åsa kämpaglöd, harmoni. och humor. Åsa växte upp i Grankulla. Efter studier vid Svenska social- och kommunalhögskolan inledde hon sin journalistbana på TV-nytt 1989. Hon arbetade som reporter, nyhetschef och programledare för TV-nytt. Hon var alltid på gott humör och hade stor energi som smittade av sig. Stämningen vid nyhetsdesken på TV-nytt var alltid hög när Åsa satt som dagens nyhetschef. Hon var nyfiken på att pröva nya saker, tittade alltid framåt och grämde sig inte över det som hade varit.

Under 1990-talet var Åsa Nylund-Wikström också programledare för de finlandssvenska aktualitetsprogrammen i FST. Hon införde en helt ny programledarstil där ledighet och nära kontakt med tittarna var nyckelord. Hon hade ett alldeles särskilt förhållande till tv-kameran; den älskade henne och hon älskade den. Kom-ihåg-lappar eller manus behövdes aldrig då Åsa agerade framför kameran, hon visste vad hon skulle säga.

Från 1999 till 2002 arbetade Åsa Nylund-Wikström som svenska Yles korrespondent i Bryssel. Det var år med stor dramatik i EU och många och stormiga toppmöten. Åsa rörde sig som fisken i vattnet bland EU-potentaterna, hade ett stort nätverk och var uppskattad av både kolleger, politiker och tjänstemän. Hon vinnlade sig särskilt om att förklara och förenkla de krångliga EU-processerna på ett sätt som fick de flesta att förstå, och dessutom bli intresserade.

Efter tiden i Bryssel arbetade Åsa Nylund-Wikström en tid på finska. Hennes tvåspråkighet gjorde att hon ledigt rörde sig över språkgränsen bland annat på MTV3:s morgon program Huomenta Suomi.

Men Åsas liv var inte bara Brysselkorridorer eller tv-strålkastare. Hon stortrivdes på landet och flyttade till Ingå för att vara närmare naturen och sina älskade hästar och hundar. Åsa var en hästmänniska. Typiskt för henne var att då hon förälskat sig i en häst i Bryssel köpte hon den och tog den med sig hem. Under senare år började Åsa också dela sin makes stora hobby jakt, och deltog i jakter både hemma och utomlands.

Sin sista tid i yrkeslivet tillbringade Åsa Nylund-Wikström på svenska Yles nyhets- och aktualitetsredaktion i Ekenäs. Hon kom dit som reporter men antog snabbt utmaningen att bli chef för den regionala redaktionen. För Åsa var de regionala och lokala nyheterna och skeendena precis lika viktiga som korridorerna i Bryssel, riks- och utrikesrapporteringen.

Åsas humor och kämpaglöd präglade också hennes sjukdomstid. Ingen märkte någon bitterhet och hennes första reaktion var att blev det så här ska jag göra allt för att bli frisk. Hon koncentrerade sig helt på att leva ett så fullödigt liv som möjligt trots sjukdomen. Åsas kamp mot cancern var både imponerande och inspirerande. Det krävdes stor mental styrka att behålla geisten och kampviljan då kroppen så småningom gav vika.

Åsa Nylund-Wikström blev 48 år gammal. Hon sörjes närmast av maken Micke Wikström, föräldrarna Solveig och Clas-Åke Nylund samt kusinen Annika Sågfors med familj.

Annika Nyberg-Frankenhaeuser

Carin Göthelid

--

Foto: Cata Portin