Riska, Astrid

f. 14.12.1932

d. 13.4.2010

Diplomorganisten, folkskollärarinnan Astrid Riska avled på tisdag morgon den 13 april. Hon var född den 14.12.1932 i Korsholm men utförde sin livsgärning i Helsingfors. Astrid Riska och jag var studiekamrater. Hon var visserligen några år äldre men hade avlagt folkskollärarexamen innan hon kom till Sibeliusakademin.

Vi studerade tillsammans på Enzio Forsbloms orgelklass i Mejlans kyrka och jag minns henne som en typisk kvinnlig organist som var ointresserad av hur orgeln var konstruerad och som gärna tog emot min hjälp när det gällde att välja och kombinera orgelstämmor.

Sedan reste hon till Frankrike, studerade för Gaston Litaize och talade franska och spelade elegant som en fransyska när hon kom hem. Sitt kunnande framför allt i liturgiskt orgelspel förmedlade hon som lärare vid Sibeliusakademin år 1969–1985 och orgelns klanger och färger blev även en förebild i hennes körarbete.

Astrid var predestinerad att bli vokalmusiker. Hon hade själv en ädel altstämma, hennes bröder mäktiga barytoner, äkta mannen, ja t.o.m. svågrarna förnäma sångare, dotterns internationella operakarriär inte att förglömma.

Astrid inledde sin karriär i Sörnäs/Tomas svenska församling, det vill säga Berghälls kyrka år 1961, och grundade där år 1967 en barnkör. Barnkören växte, blev en ungdomskör och utvecklades till en av Finlands främsta kammarkörer, en vägvisare inom finländsk körkultur: Jubilate.

Astrid förde kören från framgång till framgång (seger i Radions tävling för barnoch ungdomskörer år 1975), internationella pris (första pris i kammarkörklassen i EBU:s Let the Peoples Sing år 1990, första pris i kammarkörtävlingen iLlangollen, Wales år 2002). Jubilates repertoar omfattar musik från renässans och barock till nutid och kören har gått i bräschen för ny inhemsk repertoar samt uruppfört och sjungit in på skiva flera beställningsverk (Rautavaara, Karlsson, Gustafsson m.fl.).

Vid pensioneringen från kantorstjänsten år 1994 tog Riska med sig sin kör som fortsatte sin framgångsrika verksamhet utan församlingstillhörighet. Jubilate företog turneer i Europa, Israel, USA, Japan samt medverkade i en lång rad krävande verk med orkester, varvid kören samarbetade med dirigenter som Rozdestvenskij, Saraste, Segerstam, Söderblom och Salonen.

Jämsides med Jubilate byggde Astrid Riska upp en respektfull karriär som kördirigent. Hon sjöng 27 år i Radions Kammarkör där hon även fungerade som dirigent under Harald Andersens sjukledighet. Andersen var Riskas lärare, förebild och vän. Astrid Riska fick flera pris, bl.a. Fazers musikpris år 1994 och Svenska kulturfondens musikpris år 1995. År 1997 utsågs hon till årets kördirigent. Hon arbetade också i sitt andra yrke som folkskollärarinna i Helsingfors sedan år 1953 samt som ämneslärare i musik ännu som pensionär. Mitt sista minne av Astrid Riska är från Jubilates 40-årsjubileumskonsert i Berghälls kyrka år 2008.

Astrid var redan märkt av sin sjukdom men genomförde den en och en halv timme långa konserten både energiskt och ambitiöst. Ett uruppförande av Kaj-Erik Gustafsson, Jubilates hustonsättare, förtäljde om Astrids iver för ny inhemsk körmusik likasom konsertens avslutningsnummer, Einojuhani Rautavaaras Katedralen, ett den moderna a cappella-körmusikens monument.

Det är så jag minns Astrid: ambitiös, energisk, kunnig, krävande, alltid positiv. Eller som hon själv sade: ”en god kördirigent är som en vulkan vars kunnande och inspiration kören förmedlar till lyssnaren”.

Folke Forsman