Schwindt, Kurt Christian

Chrisse Schwindt, en av våra svängigaste musikergestalter, avled den 12 oktober 1992, nerbruten av en svår sjukdom, 52 år gammal. 

Det är inte bara jazzvärlden som sörger Chrisse. Visst var det som trummis han var störst. Ända sen de första trevarna med Esa Katajavuori över Otto Donner Treatment och in i det sista i Down Town Dixie Tigers. Eller som kompare för en lång rad musiker som t.ex. Dexter Gordon, Idrees Suleiman, Leo Wright, Delta Rhythm Boys, Lill Lindfors, Jerome Richardson, Pekka Pöyry, Heikki och Pekka Sarmanto, Jukka Perko, Severi Pyysalo, Antti Sarpila. "Hans delikata spel med vispar eller på hi-hat söker msin like här hemma", skrev Thor Forsskåhl inför Chrisse Schwindts femtiårsfirande för några år sen. 

Men Chrisse hann också bli en mysig radioröst, en stimulerande skivpratare I bl.a. Svängfösarn, ett av landets äldsta jazzprogram. Och som gemytlig sagofarbror i teven förmedlade han fina ögonblick till våra yngre generationer. 

Chrisse Schwindt gjorde också vägande insatser i skivbranschen med pionjärbolaget Love Records och senare med Kompass och Andania. 

Sin egentliga utbildning till jazzmusiker fick Chrisse Schwindt genom att spela på Pekka Mäyrämäkis Old House Jazz Club - bl.a. tillsammans med Otto Donner och Erik Dannholm - och senare i Oscar Petersens skola i Toronto. Schwindt hörde också till dem som grundade Finlands jazzförbund, han var medlem i dess första styrelse. 1990 tilldelades han det första Kansas Atrainpriset i samband med festivalen Winterjazz i Helsingfors.

 

LENA von BONSDORFF